Energiebijstand

Er is veel te doen over de stijging van de energiekosten en de maatregelen van de overheid, een overzicht …

Kosten

Allereerst zetten we de kosten voor energie op een rijtje:
-de energie zelf (verbruiksafhankelijke kosten), namelijk:
gas, per m3 (kuub) en
stroom, per kwh (kilowattuur), meestal een dal (nacht en weekeinde) en normaal tarief.

Dan de kosten om de energie op zijn plek te krijgen (verbruiksonafhankelijke kosten):
netbeheer, per dag voor de leidingen en kabels
leveringskosten, ook per dag in rekening gebracht.

Belasting

Bij alles wat verhandeld wordt vraagt de overheid een duit in het zakje. Het gaat om de volgende heffingen:

BTW, een percentage van de kosten, zowel op de materie als op de diensten en ook op belasting zelf en de korting, zie hieronder. Normaal is deze 21% van het bedrag, tijdelijk van 1 juli tot 31 december 2022 was deze 9%.
energiebelasting, ingevoerd om mensen bewust te maken van hun verbruik, een vast bedrag per eenheid, dus per m3 en kwh en hier wordt BTW over geheven.
ODE, een Opslag voor Duurzame Energie per eenheid, dus per m3 en kwh, voor het kunnen verlenen van subsidie voor duurzame energie en geloof het of niet, ook hier wordt BTW over gerekend. In 2023 is deze bij de energiebelasting terecht gekomen en wordt niet meer apart verrekend.

Subsidie

Om alles betaalbaar te houden en vanwege de hoge prijzen zijn een aantal regelingen getroffen:

korting op energiebelasting, een vast bedrag per jaar voor iedereen, met BTW, meestal verrekend met de kosten voor stroom. Ook wel genoemd: vermindering energiebelasting of heffingskorting.
CEK22, voor iedereen, in de maanden november en december 2022, een vast bedrag van netto 190 EUR, dus zonder BTW, via de energie leverancier verrekend.
energietoeslag, zie hieronder.
prijsplafond, zie hieronder.

Toeslag

Een netto vast bedrag per jaar zonder BTW van 1300 EUR voor het jaar 2022 en 2023 is toegezegd, voor mensen met een inkomen van maximaal 120% van de bijstandsnorm. Dit bedrag wordt voor mensen met een bijstandsuitkering door de gemeente overgemaakt, vaak in delen, in 2022 waren dat bedragen van 500 en 800 EUR. Deze vorm van overheidssubsidie wordt buiten de leverancier van energie om geregeld en staat dus niet op de energienota.

Prijsplafond

In 2023 heeft de overheid een prijsplafond ingesteld, voor iedereen, die in het verbruik onder dit plafond blijft geldt een vast maximum tarief per eenheid gas (1,45 EUR) en stroom (0,40 EUR).

Termijnen

Vanwege de snelle verandering van de prijzen van energie wordt een voorlopige verrekening van de kosten gedaan middels een termijnbedrag. Deze vooruitbetaling per maand is gebaseerd op het gemiddelde verbruik en moet voorkomen dat achteraf veel geld moet worden bijbetaald. Alleen de CEK22 van 2 x 190 EUR (zie boven) wordt met het termijnbedrag verrekend en is terug te vinden in de termijnnota van november en december 2022. De verrekening van de daadwerkelijke kosten gebeurt meestal jaarlijks in de zogenaamde jaarnota.

Slot

De overheid heeft gedacht aan mensen die het echt niet meer kunnen betalen door de energietoeslag in het leven te roepen. Het is echter een tijdelijke regeling en het is de vraag wat er na 2023 gebeurt, in ieder geval maakt het mensen nog meer afhankelijk van de overheid.

In het volgende schema een overzicht van voorgaande punten:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *